ZON2: Een tweede zonnedak

LOPEC heeft samen met de commissie Duurzaam Garrelsweer een zonnedak met 244 zonnepanelen gerealiseerd aan de Stadsweg 44 9918 LL te Garrelsweer. 

Duurzaam Garrelsweer is zelf geen (energie)coöperatie, wat wel een voorwaarde is. Het dak is mede ontwikkeld in het kader van de regeling Zon erop, Asbest eraf en de nieuwe Postcoderoosregeling (SCE) die eenvoudiger is dan de oude regeling van ons eerste zonnedak. Het aanbod is 500 zonnecertificaten (à €100), met een vergoeding per opgewekte kWh van 5,5 eurocent. Voor een relatie met de opbrengst van het dak heeft Garrelsweer bewust gekozen. Het had ook een saai financieel product kunnen zijn, maar mensen worden dubbel blij als de zon schijnt: niet alleen omdát de zon schijnt maar ook omdat dit direct gevolgen heeft voor de vergoeding. Het resulteert voor de participanten in een vergoeding van €140,- per certificaat na 15 of 16 jaar. Deelnemers moeten wel lid zijn of worden van LOPEC. Voor LOPEC komt op deze manier een bedrag van € 20.000 beschikbaar, dat ingezet kan worden in volgende projecten. Er zijn minimaal 18 deelnemers nodig, die maximaal 50 certificaten kunnen afnemen. Er zijn risico’s, maar die zijn niet groot, kleiner zelfs dan in de oude postcoderoosregeling aan de orde is. Het dak is vorig jaar gereed gekomen en de certificaten waren in ruim twee weken uitverkocht.

Hieronder vindt u de stukken m.b.t. het dak.

Reglement SCE_LOPEC_23nov21

Besluit ZON2_LOPEC_23nov21

Informatiedocument – LOPEC ZON2_23nov21

DeelnemersOVK LOPEC zonnedak Rodenboog_23nov21

Update maart 2023 betreffende belastingaangifte:
Je kunt in het aangifteprogramma van de belastingdienst al heel veel gegevens vinden die vooraf zijn ingevuld, alleen ontbreekt hier nog jouw aandeel in de coöperatie LOPEC. Doorgaans valt jouw aandeel in de coöperatie onder bezittingen in box 3. Ben je met het totaal van jouw bezittingen belast in Box 3, dan telt jouw inleg in de coöperatie mee. De waarde van jouw inleg moet je aangeven in box 3 bij ‘overige vorderingen’.
Let op! Je hoeft de ontvangen energiebelastingkorting niet aan te geven.
Meer informatie vind je hier.