DeelSlee

e-Deelauto’s

De energiecoöperaties, de zorgcoöperaties en de dorpsverenigingen in de gemeente Loppersum hebben met het toenmalige gemeentebestuur van Loppersum de handen ineen geslagen om samen het e-Deelautoproject uit te werken. Voor de komende 10 jaren is € 2 miljoen beschikbaar om alle inwoners eraan te laten wennen dat dit een prachtig alternatief is voor de eigen auto op fossiele brandstof. DeelSlee rijdt inmiddels ruim 3 jaar. Bijna 300 gebruikers zijn ingeschreven. De toenmalige wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) van Loppersum bracht op 10 oktober 2019 één van de wagens van DeelSlee naar de DeelStee (laadpaal) in Stedum. Daar was die dag een korte bijeenkomst om ‘het nieuwe rijden’ in de gemeente Loppersum in te luiden. Schollema wenste de nieuwe coöperatie een voortvarende start en behouden vaart. Hij prees de creativiteit van naamgever Hinrick Klugkist uit Middelstum. “Alweer een project waar we de toekomst mee in kunnen,” meende de wethouder. “En jullie hebben volgens mij het tij mee.”  Er rijden inmiddels zo’n 35 auto’s in de 17 dorpen van de voormalige gemeente Loppersum.

DeelSlee kreeg een bedrag van 2 miljoen euro om de komende tien jaar de haalbaarheid te bewijzen van elektrisch deelvervoer in de voormalige gemeente Loppersum. Na voorbereidingen door de dorpsenergiecoöperaties Zonnedorpen (’t Zandt) en LOPEC (Loppersum) pakte de gemeente de handschoen op door dit ambitieuze plan aan het Nationaal Programma Groningen voor te leggen. Fossielvrij autodelen kan het leven voor veel inwoners van de gemeente een stuk voordeliger maken, meent de coöperatie. “Een goede aanvulling op de Q-buzz,” sprak de wethouder.

De nieuwste ID3

DeelSlee heeft kans gezien om bij de start vijf exemplaren van de nieuwste VW ID3 te verwerven. Voor € 6 per uur zijn de auto’s allemaal beschikbaar.

Met een maandabonnement van € 15,- dalen die prijzen met € 2 per uur. Tegen € 120,- per maand, mag de gebruiker 34 uur rijden. Het overschot mag in dat geval tot maximaal 100 uur worden meegenomen naar de volgende maand. Er gelden speciale dagtarieven (je betaalt maximaal 10 uur). Voor alle abonnementen geldt dat alle kilometers en de elektriciteit zijn inbegrepen. DeelSlee werkt in elk dorp met beheerders en ambassadeurs. Zij houden een oogje in ’t zeil en helpen bij de introductie van ‘het nieuwe rijden.’

Toekomst

De drie Renaults Zoë die de coöperatie heeft geleased via Wagenplan zijn pas vanaf 22 oktober beschikbaar. Aan de acht DeelSteeën van DeelSlee zijn vanaf die dag alle auto’s beschikbaar. Elk dorp heeft dan een ID3. Stedum krijgt er een Zoë bij en Middelstum en Loppersum hebben nog elk een Zöe en een Skoda paraat. Afhankelijk van het gebruik zal DeelSlee kijken of hergroepering nodig is.

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 gaat DeelStee ook de andere dorpen van de gemeente Loppersum van laadpalen en auto’s gaan voorzien. Vanuit de gemeenten Appingedam en Delfzijl is al belangstelling getoond om het hele project na 1 januari voor de hele nieuwe gemeente Eemsdelta beschikbaar te stellen.