DeelSlee

De eerste DeelSlee rijdt. De eerste 56 gebruikers zijn ingeschreven. Wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) van Loppersum bracht op 10 oktober één van de wagens van DeelSlee naar de DeelStee (laadpaal) in Stedum. Daar was zaterdag een korte bijeenkomst om ‘het nieuwe rijden’ in de gemeente Loppersum in te luiden. Schollema wenste de nieuwe coöperatie een voortvarende start en behouden vaart. Hij prees de creativiteit van naamgever Hinrick Klugkist uit Middelstum.
“Alweer een project waar we de toekomst mee in kunnen,” meende de wethouder. “En jullie hebben volgens mij het tij mee.”

Met een bijdrage van 2 miljoen euro mag de nieuw opgerichte coöperatie DeelSlee de komende tien jaar de haalbaarheid bewijzen van elektrisch deelvervoer in de huidige gemeente Loppersum. Na voorbereidingen door de dorpsenergiecoöperaties Zonnedorpen (’t Zandt) en Lopec (Loppersum) pakte de gemeente de handschoen op door dit ambitieuze plan aan het Nationaal Programma Groningen voor te leggen. Fossielvrij autodelen kan het leven voor veel inwoners van de gemeente een stuk voordeliger maken, meent de coöperatie. “Een goede aanvulling op de Q-buzz,” sprak de wethouder. Voor bedrijfsmatig en groepsgebruik wil DeelSlee binnenkort met een gericht aanbod komen.

In Stedum stonden zaterdagochtend zeven auto’s van DeelSlee in de stralende zon opgesteld op het haventerrein. Vanwege Corona waren alleen mensen die een bijdrage leverden aan de totstandkoming van het nieuwe initiatief waren uitgenodigd.

DeelSlee wil met het initiatief voorlopig vanuit vijf dorpen een bijdrage leveren aan de ambities van de gemeente(n) om fossiel- en CO2-vrijer te worden. De eerste auto’s staan in Middelstum, Loppersum, Garrelsweer, Garsthuizen, en Stedum. De komende weken komen er in totaal tien beschikbaar. Via de website kan iedereen die in de gemeente Loppersum woont of werkt zich aanmelden voor het initiatief. Op dit moment zijn alleen de beide aangekochte Skoda’s CitiGo via de app voor reservering beschikbaar. Eén staat in Middelstum (Concordiaplein); de andere in Loppersum (Station). Vanaf dinsdag 13 oktober kunnen de twee Skoda’s door alle nieuwe aanmelders worden gereserveerd via de speciale app op de smartphone. Zij hebben door hun aanmelding dit weekeinde de eerste 10 uur vrij rijden.

De nieuwste ID3

DeelSlee heeft verder kans gezien vijf exemplaren van de nieuwste VW ID3 te verwerven. De liefhebbers van die gezinswagens moeten echter nog even wachten tot de inbouw van de speciale hardware achter de rug is. Dat gebeurt rond 20 oktober. De hardware in dit splinternieuwe model van VW moet de storingsvrije communicatie tussen app en auto gaan waarborgen. De protocollen die daarvoor nodig zijn, waren niet op tijd beschikbaar. Toch zijn de ID3’s al wel te bewonderen in vier van de vijf dorpen.”
Voor € 6 of € 7 per uur, afhankelijk van het model, zijn de auto’s straks allemaal beschikbaar.

Met een maandabonnement van € 15,- dalen die prijzen met € 2 per uur. Tegen € 120,- per maand, mag de gebruiker 30 uur rijden. Overschot mag tot maximaal 100 uur worden meegenomen naar de volgende maand. Er gelden speciale dagtarieven (je betaalt maximaal 10 uur) en weekendtarieven (vrijdagavond tot maandagochtend: 20 uur). Voor alle abonnementen geldt dat alle kilometers en de elektriciteit is inbegrepen. Tijdens de introductieperiode gelden nog meer speciale aanbiedingen, die allemaal op de website staan vermeld. DeelSlee werkt in elk dorp met beheerders en ambassadeurs. Zij houden een oogje in ’t zeil en helpen bij de introductie van ‘het nieuwe rijden.’

Toekomst

De drie Renaults Zoë die de coöperatie heeft geleased via Wagenplan zijn pas vanaf 22 oktober beschikbaar. Aan de acht DeelSteeën van DeelSlee zijn vanaf die dag alle auto’s beschikbaar. Elk dorp heeft dan een ID3. Stedum krijgt er een Zoë bij en Middelstum en Loppersum hebben nog elk een Zöe en een Skoda paraat. Afhankelijk van het gebruik zal DeelSlee kijken of hergroepering nodig is.

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 gaat DeelStee ook de andere dorpen van de gemeente Loppersum van laadpalen en auto’s gaan voorzien. Vanuit de gemeenten Appingedam en Delfzijl is al belangstelling getoond om het hele project na 1 januari voor de hele nieuwe gemeente Eemsdelta beschikbaar te stellen.