Martin Keen nieuwe voorzitter DeelSlee

Martin Keen nieuwe voorzitter DeelSlee

Deelse draait lekker. Maar het kan nog veel beter!

Voorlopig is het maximale aantal auto’s beschikbaar: vier in Loppersum, drie in Middelstum en in de meeste andere van de 17 dorpen staan twee wagens. Zelfs voor een verwende inwoner is een auto nog op loopafstand bereikbaar. De vraag waarvoor het bestuur zich ziet gesteld: hoe krijgen we de 400 mensen die zich hebben ingeschreven en die de app hebben gedownload zo ver dat ze de auto’s ook (meer) gebruiken? Studenten van de Hanzehogeschool doen hier op dit moment onderzoek naar.

De inzet is om het gebruik minstens te verdubbelen (uiteraard door afschaffing of het laten staan van de eigen auto, die doorgaans vele malen duurder is).

Deelauto’s zijn in gebruik vooral lucratief in plaats van een tweede auto of voor mensen die over een jaar genomen zelf maar weinig kilometers rijden. Voor woon-werkverkeer is een deelauto minder geschikt. De besparingen zijn voor gebruikers evident. Vergelijking met een eigen auto laat zien dat gebruik van (een) DeelSlee leidt tot 25 tot 30 % van de kosten van een eigen auto. Je mag ‘m zelfs gebruiken om op vakantie te gaan. Zo nodig zet het bestuur dan in die periode een reservewagen op de standplaats.

Nog even wat feiten:

DeelSlee is een coöperatie! Dus een bedrijf dat wordt gerund door alle gezamenlijke oprichters: dorpsverenigingen van 17 dorpen, zorg- en energiecoöperaties en de voormalige gemeente Loppersum. De coöperatie wordt geheel gerund door vrijwilligers. In elk dorp zijn beheerders die toezien op het gebruik en het onderhoud van de inmiddels ruim 30 auto’s. Voor onderhoud en schoonmaak worden plaatselijke bedrijven ingeschakeld. Uiteraard zorgen (de meeste) gebruikers er zelf voor dat de auto’s netjes worden teruggezet op de standplaats.

Martin Keen uit Loppersum is in november voorzitter van  het dagelijks bestuur geworden. Martin was al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de oprichting van DeelSlee in 2019. Hij volgt Willy Jansen op, die vanaf het eerste uur de coöperatie DeelSlee heeft geleid. Willy blijft wel lid van het bestuur, namens de gemeente Eemsdelta.

www.deelslee.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *