Loppersum heeft z’n eigen energiebedrijf!

Loppersum heeft z’n eigen energiebedrijf!

Het dorp Loppersum heeft z’n eigen energiebedrijf. Met het passeren van de oprichtingsakte bij notaris Huitsing in Middelstum is LOPEC, zoals de coöperatie heet, sinds 4 maart een feit. De Lopster Energie Coöperatie, zoals de naam voluit luidt, start binnenkort met de ledenwerving. LOPEC heeft als doel ‘dat ons dorp minder afhankelijk wordt van gas, niet iedereen overal zomaar zonnepanelen op het dak plaatst, zelf energie opwekt en elkaar helpt bij energiebesparing.’ Dat staat in de wervingsfolder die binnenkort huis-aan-huis wordt verspreid. LOPEC wil het liefst dat Loppersum een energieneutraal dorp wordt.

Het eerste bestuur wordt gevormd door Tjitse Mollema (voorzitter), Nicolette Scholten (secretaris/penningmeester), Suzie van der Heijden en Martin Ettema (bestuursleden). De contributie bedraagt (eenmalig!) € 15,00. Daarna start de verkoop van (certificaten van) zonnepanelen aan leden. Dat wil dus niet zeggen dat van ieder lid verwacht wordt dat die zonnepanelen koopt. Wie lid wordt maar geen panelen wil aanschaffen, ondersteunt de doelen van LOPEC en kan later gebruikmaken van de andere voordelen die het lidmaatschap biedt. Die panelen krijgen in eerste instantie een plek op het dak van boerderij Glas aan de Stedumerweg. Het frisse logo is van Marian Hoogstra. Bij de oprichting waren verder betrokken de Lopsters Jack Hoogstra, Jos de Boer, Floris Berkhout en – uiteraard – Piet Glas.

LOPEC heeft zich laten adviseren door GrEK, de Groninger Energiekoepel. Voor het opstarten van het initiatief is subsidie ontvangen van de provincie Groningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *