Gezond voedsel, gezonde bodem

Gezond voedsel, gezonde bodem

Je brein vitaal (met elke hap een gezonde stap), is het boek dat Rineke Dijkinga op zaterdag 12 juni had willen presenteren bij ’t Hoge Heem. Maar door coronabesmettingen in haar omgeving vond ze het niet verstandig om te komen. In haar plaats vertelde LOPEC-lid Evert Smink over het initiatief om het boek te laten circuleren door Loppersum. Financieel is dit initiatief mogelijk gemaakt door de vergoeding die LOPEC krijgt voor klanten van Energie VanOns. Evert reikte het boek vervolgens uit aan Tjitse Mollema (voorzitter van LOPEC) en Ipe van der Deen (voorzitter van de Zorgcoöperatie).

Evert heeft een bedrijf (Boelemaheerd) met 100 koeien. Tien jaar geleden heeft hij zijn bedrijfsvoering volledig omgegooid. Tot dan werden de koeien veel behandeld met antibiotica. Hij is daar toen grotendeels mee gestopt.

‘Alles wat je in de grond stopt, komt als een boemerang weer terug’, zegt hij. Je geeft koeien antibiotica, die komt in de mest die weer over de bodem wordt verspreid…  de bodem verandert, de koe eet gras… enfin, het is een simpel kringloopverhaal. Everts boodschap, die ongetwijfeld gedeeld wordt door schrijfster en natuurgeneeskundig therapeut Dijkinga, is dat je eerst de weerstand moet vergroten. Van koeien en van mensen.

En waarom LOPEC dit initiatief heeft genomen? Wat heeft het met energie te maken? Logisch. Voedsel produceren kost heel veel energie. Volgens Evert is maar liefst 30% daarvan het gevolg van het vervoer. Als we zo veel mogelijk producten uit onze eigen tuin en uit onze eigen streek zouden eten, zou dat al schelen. Dat ZcL dit initiatief heeft omarmd, is omdat goede voeding onze weerstand vergroot. In de woorden van Dijkinga: ‘Als het gaat om onze gezondheid en vitaliteit zijn zowel de bodem als onze darmen dé hoofdrolspelers. Willen wij werkelijk aan onze gezondheid en veerkracht werken, dan zullen we terug moeten naar de bodem onder onze gezondheid: de bodem en onze darmgezondheid. Gelukkig kan iedereen, heerlijk etend, daar zijn steentje aan bijdragen.’

De boeken zijn te lenen via de Zorgcoöperatie Loppersum tijdens de inloopochtenden. Wanneer deze zijn kunt u lezen op hun website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *