Energiecoaches: buren adviseren buren

Energiecoaches: buren adviseren buren

Heb je interesse in energiebesparing en woningisolatie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Gemeente Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier werken samen met energiecoaches, dat zijn vrijwilligers die onafhankelijk advies geven. Vraag een energieadvies aan bij Het Energieloket. Dat kost niets.

Energiecoaches

Energiecoaches zijn betrokken inwoners die door bijvoorbeeld hun werk of aanpassingen aan de eigen woning interesse hebben gekregen in energiebesparing. Zij helpen hun buurtgenoten graag op weg naar het energiezuinig maken van hun woning. Om een gedegen advies te kunnen geven, hebben energiecoaches een training gevolgd. Zij weten dus wat nodig is, zowel in bouwkundig als in installatietechnisch opzicht. Heb je een adviesgesprek aangevraagd? Dan word je benaderd door een coach. Normaliter verrichten de coaches huisbezoeken, maar vanwege het coronavirus vinden de gesprekken telefonisch of online plaats. 

Adviesgesprek

Op het gebied van duurzaamheid volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Wat is de eerste stap die je moet nemen? De isolatie van vloeren, muren, of ramen? Is het beter om eerst zonnepanelen te installeren? Wat kost een bespaarmaatregel en wat levert die op? Het vergt allemaal veel uitzoekwerk. Bij Het Energieloket kun je een gesprek aanvragen met een energiecoach die structuur aanbrengt in de complexe wereld van energiebesparing. Het gaat om de eerste stappen die je als woningbezitter moet nemen om je huis energiezuinig te maken. Ook snelle en goedkope maatregelen om energie te besparen krijgen aandacht. 

HOOMdossier

Naast een adviesgesprek krijgen huiseigenaren een persoonlijk HOOMdossier, dat is een online tool voor iedereen die energie wil besparen. De coach helpt met het invullen van het energieverbruik en verwerkt ook andere omstandigheden die per huishouden verschillend zijn. Op basis van de ingevulde data geeft de tool een advies op maat voor bespaarmaatregelen. Het eindresultaat is een onderhoudsplan waarin duurzame aspecten meegenomen zijn. De coach wijst op aandachtspunten, maar laat verdere berekeningen of prijsopgaven over aan anderen. Bij complexe vragen verwijst de coach door naar een professioneel adviseur. 

Interesse om coach te worden?

Lijkt het je leuk om buurtgenoten te helpen met energie besparen? Inwoners uit gemeente Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier die een training willen volgen en energiecoach willen worden kunnen contact opnemen met Sander Berkepas, projectleider Energiecoaches. E-mail: sander.berkepas@grek.nl, telefoon: 06-22924452.  Het project energiecoaches is onderdeel van de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE), die bedoeld is om huiseigenaren te helpen met energie besparen. Gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier werken samen met Het Energieloket en de Groninger Energiekoepel bij de uitvoering. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *