Eerste DeelSleeën geplaatst

Eerste DeelSleeën geplaatst

De eerste DeelSlee rijdt. De eerste 56 gebruikers zijn ingeschreven. Wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) van Loppersum bracht op 10 oktober één van de wagens van DeelSlee naar de DeelStee (laadpaal) in Stedum. Daar was zaterdag een korte bijeenkomst om ‘het nieuwe rijden’ in de gemeente Loppersum in te luiden. Schollema wenste de nieuwe coöperatie een voortvarende start en behouden vaart. Hij prees de creativiteit van naamgever Hinrick Klugkist uit Middelstum.
“Alweer een project waar we de toekomst mee in kunnen,” meende de wethouder. “En jullie hebben volgens mij het tij mee.”

Met een bijdrage van 2 miljoen euro mag de nieuw opgerichte coöperatie DeelSlee de komende tien jaar de haalbaarheid bewijzen van elektrisch deelvervoer in de huidige gemeente Loppersum. Na voorbereidingen door de dorpsenergiecoöperaties Zonnedorpen (’t Zandt) en Lopec (Loppersum) pakte de gemeente de handschoen op door dit ambitieuze plan aan het Nationaal Programma Groningen voor te leggen. Fossielvrij autodelen kan het leven voor veel inwoners van de gemeente een stuk voordeliger maken, meent de coöperatie. “Een goede aanvulling op de Q-buzz,” sprak de wethouder. Voor bedrijfsmatig en groepsgebruik wil DeelSlee binnenkort met een gericht aanbod komen.

In Stedum stonden zaterdagochtend zeven auto’s van DeelSlee in de stralende zon opgesteld op het haventerrein. Vanwege Corona waren alleen mensen die een bijdrage leverden aan de totstandkoming van het nieuwe initiatief waren uitgenodigd.

DeelSlee wil met het initiatief voorlopig vanuit vijf dorpen een bijdrage leveren aan de ambities van de gemeente(n) om fossiel- en CO2-vrijer te worden. De eerste auto’s staan in Middelstum, Loppersum, Garrelsweer, Garsthuizen, en Stedum. De komende weken komen er in totaal tien beschikbaar. Via de website kan iedereen die in de gemeente Loppersum woont of werkt zich aanmelden voor het initiatief. Op dit moment zijn alleen de beide aangekochte Skoda’s CitiGo via de app voor reservering beschikbaar. Eén staat in Middelstum (Concordiaplein); de andere in Loppersum (Station). Vanaf dinsdag 13 oktober kunnen de twee Skoda’s door alle nieuwe aanmelders worden gereserveerd via de speciale app op de smartphone. Zij hebben door hun aanmelding dit weekeinde de eerste 10 uur vrij rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *