Dorpsdeelauto’s in alle dorpen van Loppersum

Dorpsdeelauto’s in alle dorpen van Loppersum

Een prachtige kans die we niet moeten laten lopen. Dat is zo ongeveer de boodschap die de 17 dorpen van de gemeente Loppersum op 11 september meekregen. Wethouder Bé Schollema vertelde trots aan de vertegenwoordigers uit de dorpen dat er maar liefst twee miljoen euro beschikbaar is voor elektrische deelauto’s in elk dorp. Reken maar uit. Goed voor twee auto’s per dorp. ‘Ons motto is: doe het goed of doe het niet’, aldus Schollema. Vandaar dat er vooraf al onderzoek is gedaan naar de behoefte. Die blijkt er zeker te zijn. Mensen vinden duurzaamheid belangrijk, maar ook geldbesparing (een eigen auto bezitten is duurder dan je denkt!) en minder blik op straat.

De volgende stap is nadenken over wat alle 17 dorpen nou precies willen. Want Eenum is anders dan Middelstum en Garsthuizen heeft ook weer andere wensen en behoeftes dan Loppersum of Westerwijtwerd. Kortom: het moet maatwerk worden. De bewoners bepalen het zelf.

Iedereen kon die avond genoeg voorwaarden bedenken om deelververvoer te laten slagen. Met nadruk: vervoer. Een deel-e-bike of elektrische deelscooter is ook goed denkbaar. Bewoners moeten niet misgrijpen. Het moet gemakkelijk zijn om te reserveren. De auto moet beschikbaar zijn voor particulieren, maar ook voor bedrijven, verenigingen en zorgcoöperaties. De stroom moet schoon zijn, het liefst geproduceerd door de eigen energiecoöperaties. En de auto zelf moet ook schoon zijn. Geen bananenschillen en snoeppapiertjes dus. Geen lege accu. Een simpel (abonnements)systeem. Voldoende rendement om het project door te kunnen zetten

Enfin, er is nog veel te doen. Er wordt dan ook aan de dorpen gevraagd om enthousiastelingen op te roepen in een kerngroep deel te gaan nemen. Zij kunnen contact opnemen met Willy Jansen of Joost Smits (0596 548200).

Deze in Nederland unieke gelegenheid moeten we niet laten liggen. Schollema: ‘Het zou toch jammer zijn als we die twee miljoen weer terug zouden moeten storten.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *