Dorpsavond Loppersum over dorpsmolen

Dorpsavond Loppersum over dorpsmolen

Een eigen dorpsmolen. Kan dat? Willen we dat? LOPEC, de energiecoöperatie van Loppersum, is dat al enige tijd aan het onderzoeken. Het is nu tijd voor een dorpsgesprek. Dit gesprek vindt plaats op dinsdagavond 12 oktober, vanaf 19:30 in het gemeentehuis van de oude gemeente Loppersum, onder leiding van voormalig wethouder Bé Schollema. 

LOPEC heeft al een zonnedak en een kleine EAZ-molen, maar die leveren lang niet de hoeveelheid energie die het dorp met elkaar verbruikt. Gezien de klimaatcrisis moeten grotere stappen worden gezet. Meer daken volleggen met zonnepanelen én meer windmolens. Stappen die we, volgens LOPEC, liever zelf zetten dan dat anderen keuzes voor ons maken.

LOPEC had al eerder een enquête verspreid in Loppersum, in een grote steekproef. Sommige mensen die deze invulden vonden een eigen dorpsmolen (zo’n 60 meter hoog, kleinschaliger dan bijvoorbeeld in de Eemshaven maar een stuk forser dan een EAZ-molen) een goed idee. Anderen vonden het maar niks. Daarom is het een logische volgende stap om met elkaar in gesprek te gaan.

Dit gesprek is niet onvoorbereid. Iedereen in Loppersum was al eerder uitgenodigd om mee te gaan op excursie naar Reduzum, een dorp onder de rook van Leeuwarden waar ze al jaren een eigen best hoge windmolen hebben. Met de opbrengst doen ze veel goede dingen voor het dorp. Zo’n 20 mensen gingen mee en ontmoetten de initiatiefnemers, eerst bij de molen zelf in het veld, zo’n kilometer buiten het dorp, en later binnen in de dorpskroeg. Alle vragen konden worden gesteld: hoeveel overlast, hoeveel lawaai, hoeveel opbrengst, hoeveel weerstand en hoeveel tijd kost het allemaal? De antwoorden waren heel verhelderend.

Tijd dus voor de volgende stap. Kan zo’n dorpsmolen ook hier, in Loppersum? En waar dan eventueel? Waar zitten onze zorgen, maar ook: wat kan het opleveren? LOPEC hoopt en verwacht dat het dorp wil meedenken en rekent op een grote opkomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *