Aardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen

Tijdens de jaarvergadering van LOPEC op donderdag 5 maart, gaf energiecoördinator Willy Jansen namens de gemeente Loppersum een inleiding over de regeling aardgasvrij wonen. De gemeente neemt deel in het landelijke proefproject Aardgasvrije Wijken en kan met eigen initiatieven en met subsidies proberen delen van de gemeente aardgasvrij te maken.

In zijn inleiding gaf Jansen de stappen aan die bij deelnemende woningen worden gezet:

  1. Verlies van warmte terugdringen
  2. Aardgasvrij maken

In een eerste pilot zijn al 12 woningen onderzocht op de haalbaarheid van ‘aardgasvrij’. Afhankelijk van de leeftijd van de woning en van het type woning moet het energieverlies met een bepaald percentage worden teruggedrongen ten opzichte van de situatie in het bouwjaar. Voor een vooroorlogse, vrijstaande woning moet het warmteverlies met 50% worden teruggebracht. Voor woningen die zijn gebouwd na 2000 hoeven geen extra isolatiemaatregelen te worden getroffen.

Wie zich aanmeldt (inmiddels 135!) krijgt eerst een deskundige energieadviseur op bezoek. Deze neemt het hele huis met de eigenaar/bewoner door en rapporteert uitgebreid over de mogelijkheden en de maatregelen die genomen moeten worden om aan de normen voor verdere deelname en subsidiëring te voldoen. Bij deelname op basis van het advies geldt: alles of niets en een maand bedenktijd.

In de uitvoering van de maatregelen draagt de gemeente maximaal € 5000 per woning bij. Daarnaast is een renteloze lening mogelijk met een maximum van € 20.000 en kunnen in bepaalde gevallen (stapelbare) subsidies van rijk en provincie worden aangevraagd. Wie geen gebruik maakt van de renteloze lening, krijgt € 500 extra gemeentelijke subsidie.

Voor de regeling is in totaal zo’n € 1,17 miljoen beschikbaar, voldoende voor het aardgasvrij maken van circa 160 woningen. Aanmelding kan (nog) via de site van de gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *