Donderdag 31 mei houdt LOPEC een bijzondere ledenvergadering. Het bestuur gaat praten met de leden over eigen dorpsmolens van 15 meter hoog.
LOPEC heeft al een zonnedak. Wind erbij zorgt voor een betere energiemix, verspreid over het jaar. Natuurlijk is ‘wind’ in het landschap best zichtbaar. Over of dit mooi of lelijk is, zijn de meningen verdeeld. Daarover willen we graag met elkaar in gesprek.
LOPEC heeft al intensief overleg met de eigenaren van Eikemaheert (Stedumerweg). Eikemaheert is van plan een windmolen voor eigen gebruik te bouwen en de plaatsing van twee windmolens voor LOPEC toe te staan. Ook is er overleg met windmolenproducent EAZ, de gemeente en de provincie.
Net als bij ons zonnedak zoeken we participanten. Participanten dragen bij aan de opwek van onze lokale groene stroom. Ze verdienen hun inleg terug via belastingkorting op hun stroomrekening. Om te mogen participeren is lidmaatschap van LOPEC een eerste voorwaarde.
Iedere dorpeling is van harte welkom op donderdag, 19.30 uur, in het Dorpshuis. Natuurlijk hebben alleen de leden stemrecht.
Goede dag mensen van Lopec,
Het is u vast wel bekend dat er een herbouw project aanstaande is, Zeedijken en Fivelstraat meer dan 70 woningen.
Bij de bewoners bijeenkomsten wordt vaak de vraag gesteld, hoe we de energievoorziening moeten gaan regelen, maar in het heen en weer gepraat zakt het vaak weer naar de achtergrond.
Zoals het nu lijkt moet men het doen met een warmtepomp aan lucht, wat volgens mij bepaald niet ideaal is als je verder niets doet.
Het is waarschijnlijk wel goed, voor de bewoners en voor Lopec, dat Lopec zich wat meer hier op richt en duidelijk maakt aan de betrokkene wat de mogelijkheden en voordelen zijn.
Het zou ook goed zijn voor de betrokkenheid als juist voor deze groep een project gestart gaat worden.
Denk aan een combinatie (kleine) windmolen met zonnepanelen zoals recentelijk in het nieuws stond en dan zoveel opgesteld dat het de lading dekt voor het E verbruik.
Ook een ecovat is interessant vanwege de vele energie input mogelijkheden.
Veel van de buurtgenoten willen ook liever liever niet van het gas af.
Redenen, het is er al, en de installatie kan aangepast worden op andersoortig gas zoals H2gas, noordzeegas en biogas en of een mix hiervan.
Het rendement van een HR ketel is super. (nog steeds ook wat CO2 betreft)
Om nu een reden te hebben om wel een gasaansluiting te behouden en te gebruiken, is het goed dat er een biogas installatie komt, en moet dan dit ook in de plannen pasbaar worden gemaakt van de gemeente en de NCG.
Maak iets waarvan de wijk kan zeggen, kijk zo doen wij dat, en presenteer dat bij alle betrokkenen.
Met dit bericht hoop ik dat het bij de juiste mensen komt, of dat iemand er voor zorgt dat dit gebeurt.
vr. gr. Sjoerd van der Veen, bewoner van Zeedijken.